Per una cultura lliure d’estigmes: #NoSoyUnCirco

no soy un circo

Des d’Obertament volen convidar a totes les persones i entitats que estem en contra de l'estigma per raons de salut mental a signar (al formulari al final d'aquest text) per instar al ‘Circo de los Horrores: Manicomio’ i a les administracions públiques, que els hi donen cabuda, a fer una reflexió sobre els perjudicis que es generen amb aquest espectacle.

Obertament considera que ‘El Circo de los Horrores: Manicomio’:

  • Caricaturitza de forma grotesca a les persones amb un trastorn mental com degenerats, excèntrics i violents.
  • Frivolitza amb el patiment de les persones amb un trastorn mental a través de burles, càstigs i vexacions.
  • Fa servir de manera ofensiva la terminologia relacionada amb els trastorns de salut mental.
  • La visió que transmet ‘El Circo de los Horrores: Manicomio’, sense una crítica darrera i alimentant atribucions encara no superades, no fa més que incidir negativament en la visió de la societat envers les persones amb un problema de salut mental.

Els estereotips que projectem sobre les persones que tenen un trastorn mental s’acaben reflectint en els comportaments que tendeixen a ser discriminadors i estigmatitzadors. Eliminar-los esdevé una tasca complexa, els prejudicis són simplificacions que contenen moltes inexactituds i no es corresponen amb la realitat de les persones sobre les quals recauen.

Les atribucions, errònies, sobre la inestabilitat o perillositat al voltant del trastorn mental es veuen agreujades quan es fa un ús poc responsable de la representació de la salut mental en l’espai públic. Entenem que els espais culturals i artístics són un focus important d’impacte a l’opinió pública i en les construccions socials.

L’espectacle tindrà lloc a Barcelona, després de viatjar per tot l’Estat espanyol (on també hi ha col·lectius que s’estan mobilitzant), entre els dies 21 de juny i 2 de juliol al Port Vell. Per aquest motiu també volem compartir la nostra preocupació amb les administracions públiques: l’Autoritat del Port de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Ens sumem a la campanya ja en marxa #NoSoyUnCirco amb la voluntat, des de Catalunya, de poder organitzar-nos per fer públic el nostre rebuig a aquest espectacle a través dels mitjans de comunicació, les xarxes socials, les entitats al territori i les administracions públiques.

Per tots aquests motius sol·licitem a les administracions:

  • La retirada dels permisos i llicències necessaris perquè ‘El Circo de los Horrores’ no pugui fer servir espais públics per a la seva representació.

Convidem a totes les persones i entitats vinculades a la salut mental a Catalunya a donar suport a aquesta iniciativa a través del següent formulari.

https://obertament.org/ca/lluita-contra-l-estigma/actualitat/633-per-una-cultura-lliure-d-estigmes-nosoyuncirco

Inscripcions
2017-09-01T20:27:27+00:00 maig 27th, 2017|Categories: Inscripcions, Notícies|Tags: |